Aralık Tip-2 Bulanık AHP Yöntemi ile Üçüncü Parti Tersine Lojistik (3PTL) Firma Seçimi - Ahmet Çalık; Turan Paksoy (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Ömrü bitmiş ve kullanılmış ürünlerin yönetimi küreselleşme, yasal düzenlemeler ve artan çevresel farkındalık nedeniyle önemli bir lojistik faaliyeti haline gelmiştir. Tersine lojistik ağındaki akışın yönetimi özel altyapı ve uzmanlık gerektirdiği için, işletmelerin ağlarındaki hangi firma ile çalışacağı önemli bir sorundur. Bu nedenle işletmeler Üçüncü Parti Tersine Lojistik (3PTL) firmalarına (sağlayıcılarına) yönelmişlerdir. 3PTL, işletmelerin tersine lojistik ağındaki ihtiyaç duydukları hizmetlerin veya lojistik faaliyetlerinin dış kaynak kullanılarak karşılanmasıdır. Bu çalışmada, en iyi 3PTL firma seçimi için yedi kriter ve üç alternatif ile aralık tip-2 bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemi kullanılmıştır. Aralık tip-2 bulanık kümeler, çelişkili kriterlerin olduğu bulanık grup karar verme problemlerinin belirsizliğini yansıtmada tip-1 bulanık saylardan daha uygun, daha esnek ve daha akıllıdır. Bu nedenle, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) problemlerinin aralık tip-2 bulanık sayılar ile entegre edilmesi karar verme sürecinde avantajlar sağlayacaktır. Yapılan uygulama çalışması sonucunda, uygulanan aralık tip-2 bulanık AHP yöntemin 3PTL firma seçiminde kullanılabileceği ortaya konulmuştur.Ömrü bitmiş ve kullanılmış ürünlerin yönetimi küreselleşme, yasal düzenlemeler ve artan çevresel farkındalık nedeniyle önemli bir lojistik faaliyeti haline gelmiştir. Tersine lojistik ağındaki akışın yönetimi özel altyapı ve uzmanlık gerektirdiği için, işletmelerin ağlarındaki hangi firma ile çalışacağı önemli bir sorundur. Bu nedenle işletmeler Üçüncü Parti Tersine Lojistik (3PTL) firmalarına (sağlayıcılarına) yönelmişlerdir. 3PTL, işletmelerin tersine lojistik ağındaki ihtiyaç duydukları hizmetlerin veya lojistik faaliyetlerinin dış kaynak kullanılarak karşılanmasıdır. Bu çalışmada, en iyi 3PTL firma seçimi için yedi kriter ve üç alternatif ile aralık tip-2 bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemi kullanılmıştır. Aralık tip-2 bulanık kümeler, çelişkili kriterlerin olduğu bulanık grup karar verme problemlerinin belirsizliğini yansıtmada tip-1 bulanık saylardan daha uygun, daha esnek ve daha akıllıdır. Bu nedenle, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) problemlerinin aralık tip-2 bulanık sayılar ile entegre edilmesi karar verme sürecinde avantajlar sağlayacaktır. Yapılan uygulama çalışması sonucunda, uygulanan aralık tip-2 bulanık AHP yöntemin 3PTL firma seçiminde kullanılabileceği ortaya konulmuştur.