MUSA B. MUHAMMED EŞ-ŞÂTIBÎ’NİN, EL-MUVÂFAKÂT ADLI ESERİNDE HZ. PEYGAMBER - Yücel Onay (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Bu makalede, Şâtıbî’ninel-Muvâfakât adlı eserinde Hz. Peygamber’in nasılanlatıldığı ele alınmıştır. Söz konusu eser FıkıhUsûlü alanında yazıldığı için Hz. Peygamber, dahaçok muamelat alanındaki uygulamalarıyla öneçıkmaktadır. Bundan dolayı da Hz. Peygamber’inkolaylaştıran, Kur’ân’ı ve onun açıklamasını yapan,ruhsatları uygulayan ve ruhbanlıktan sakındıranyönleri eserde daha fazla öne çıkmakla beraberonun beşerî yönü de yer almıştır. Ayrıca eserdeHz. Peygamber ile ilgili ilginç anlatılara, tasvirlerede rastlanılmaktadır. Burada, Hz. Peygamber’ineserde öne çıkan bu yönleri, örnekleriyle beraberincelenecektir.