İşyeri Kabalığı ve Mutluluk İlişkisinde İş Yaşamında Yalnızlığın Düzenleyici Etkisi - Muhammet Tortumlu; Mehmet Ali Taş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Çalışma ortamı başlı başına olumsuz bir duygu kaynağı olabilmektedir. Ancak iş ortamında başarı ve sağlık için de mutluluğun önemli bir rolü bulunmaktadır. Dolayısıyla iş ortamındaki mutluluğu etkileyen faktörlerin neler olduğunun tespit edilmesi önemli sonuçlar doğuracağı beklenmektedir. Bu amaçla kaba davranışların ve iş yaşamındaki yalnızlığın mutluluk üzerindeki olası negatif etkisine karşı, affedicilik ve hoşgörünün panzehir etkisi araştırılmıştır. Bunun için anket yöntemi kullanılarak 162 kamu kurumu çalışanından veri toplanmıştır. Veriler SPSS 22 ve Lisrel 8,80 paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda kaba davranışlar ve yalnızlık mutluluğu negatif etkilerken, affedicilik ve hoşgörü ise pozitif etkilediği saptanmıştır. Diğer yandan hoşgörü affediciliği, kaba davranışlar da yalnızlığı pozitif yordadığı tespit edilmiştir. Ancak bu çalışmanın en önemli bulgusu ise kaba davranışların mutluluk üzerindeki olumsuz etkisinde, yalnızlığın düzenleyici etkisine sahip olmasıdır. Burada yalnızlığın düşük ve orta düzeyde olduğu durumlarda kaba davranışlar arttıkça mutluluk azalmaktadır. Ancak yalnızlık yüksek olduğu durumlarda bu etki anlamlı olmadığı tespit edilmiştir.