Örgütsel Bağlılığın Belirleyicisi Olarak Liderlik: Sağlık Çalışanları Örneği - Arzu Çakınberk; Erkan Turan Demirel (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde işletmelerde liderlik davranışlarıve örgütsel bağlılık davranışlarıgibi konuların önemi günden güne artmaktadır. Yöneticilerin liderlik davranışlarının işletmelerindeki insan kaynaklarının örgütsel bağlılıklarınıartırmada etkili olduğu pek çok araştırma sonucunda ortaya koyulmuştur. Bu çalışmada, çalışanların liderlik algılarıile örgütsel bağlılıklarıarasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, öncelikle yönetsel ve Dönüşümcü liderlik tarzlarıve örgütsel bağlılık kavramıalt boyutlarıyla kısaca incelenerek konunun kavramsal çerçevesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın araştırma kısmında ise; Tunceli ve Malatya devlet hastanelerinde görev yapan toplam 148 yardımcısağlık personelinden ebe, hemşire, sağlık memuru, biyolog, laborant, röntgen teknisyeni ve diyetisyen toplanan veriler, istatistikî analize tabii tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda; “Yöneticilerin sergiledikleri liderlik tarzlarıçalışanların bağlılıklarınıgerçekten etkiler mi?” şeklinde belirlenmişolan sorunun cevabının “evet” olduğu ortaya çıkmıştır. Liderlik tarzlarından özellikle dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık üzerinde güçlü bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarının ve önerilerin, özellikle sağlık işletmeleri yöneticilerine, liderlik tarzlarının birlikte çalıştıklarıinsan kaynağının örgütsel bağlılıklarınıdaha fazla artırma noktasında faydalıolacağına inanılmaktadır.