Eğitim Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programlarının Etkililiğine İlişkin Öğrenci Görüşlerinin İncelenmesi (Mardin Artuklu Üniversitesi Örneği) - Ömer Murat Öter; Azize Ceylan Dalkılıç (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Araştırmada, eğitim yönetimi tezsiz yüksek lisans programlarının etkililiğine ilişkin öğrenci görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni ile gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubu, eğitim yönetimi tezsiz yüksek lisans programı öğrenciler arasından amaçlı örnekleme yönteminin maksimum çeşitlilik örnekleme tekniği ile belirlenen 22 katılımcıdan oluşturmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilen görüşler, içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmada, katılımcıların eğitim yönetimi tezsiz yüksek lisans programını daha çok meslekte niteliksel artış sağlama, uzman öğretmenlik, kariyer yapma ve kendini geliştirme amacıyla tercih ettikleri; eğitim yönetimi tezsiz yüksek lisans programının eğitim yönetimi alanındaki çalışmalar, eğitim sistemleri, eğitim yönetimini tanıma, bilgi birikimi ve yasal haklar, alandaki sorunları tartışma, değişim, deneyim, farklı bakış açısı ve bireysel farklılıklar gibi konularda teorik ve uygulamalı katkılar sağladığı; programın öğrencilerin beklentilerini genel olarak iyi düzeyde karşıladığı; ancak programın uygulama aşamasının geliştirilmesi gerektiği, programın işlevselliğinin artırması için derslerin teori ve pratiğin birleşerek işlenmesi ve güncellenmesi gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.