Defâ῾i Mukaddes Şairi Kayser-i Eminpûr’dan Savaş İçin Bir Şiir - Sevda Aygar Bacanlı (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada 1959-2007 yılları arasında İran’da yaşamış modern dönem Fars Edebiyatı’nın iz bırakan şairlerinden biri olan ancak Türkiye’de Fars Dili ve Edebiyatı alanında pek tanınmayan Kayser-i Eminpûr’un hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilip Savaş İçin Bir Şiir (Şiʹrî Berâyi Ceng) adlı şiirinin tahlili yapılarak Eminpûr tanıtılmaya çalışılmıştır. Şairliğe başladığı dönemde İran İslam İnkılâbı’nın ve İran-Irak savaşının gerçekleşmesi, şiirlerinde döneminin gerçeklerini ve sorunlarını büyük bir ciddiyetle ele alması sebebiyle “İnkılâp Şairi”, “Defâ῾i Mukaddes Şairi” ve “Sorumluluk Sahibi Şair” unvanlarını alan şair, kullandığı dil ve mazmunlarla döneminin diğer şairlerinden farkını ortaya koymuştur. Klasik nazım şekilleriyle ilgilenmiş olsa da daha çok serbest şiirde eserler vermiş olan şair; gazel, rubai ve Nimâi tarzdaki birçok şiirinde yeni terkipler kullanmıştır. Şiirlerinde savaş, şehitlik, cesaret, kahramanlık, özgürlük gibi mefhumları kullanarak İran halkının millî şuurunu canlandırmayı amaçlamıştır. Edebiyat tarihi ile edebiyat eleştirisi alanında da önemli kitaplar ve makaleleri bulunan bu çok yönlü şair, döneminin gelişmelerine kayıtsız kalmamış ve yaşanan sorunları çarpıcı bir dille okuyucuya aktarmayı başararak Fars Edebiyatı’ndaki yerini almıştır. Bu bağlamda yaptığımız çalışma ile söz konusu şiir tahlil edilerek savaşın İran halkı üzerindeki olumsuz etkisi, olaylara bizzat tanıklık etmiş şairin gözünden yansıtılmaya çalışılmıştır.