Budowanie wspólnoty rodzinnej, kościelnej i ojczystej w nauczaniu i kulcie bł. ks. Jerzego Popiełuszki – męczennika - Jerzy Swędrowski (Polonia Sacra)
Życie, posługa i męczeństwo bł. ks. Jerzego Popiełuszki wpisują się w autentyczne świadectwo, które staje się inspiracją dla kolejnych pokoleń. W kontekście męczeństwa nabierają znaczenia fakty, które w ogólnym odbiorze są powszednie i bez wielkiego znaczenia. Świadectwo męczeństwa pozwala także uniknąć tworzenia apokryficznych opowieści i przesadnego skupiania się na nieistotnych detalach. Nauczanie bł. ks. Jerzego wypływało z jego doświadczenia wzrastania w środowisku rodzinnym i kościelnym, które cechowała miłość do Ojczyzny. Te doświadczenia budowały także wrażliwość na troskę o ludzi pracy i inne środowiska naznaczone opresją czy cierpieniem. W trzydzieści sześć lat od śmierci nie gaśnie, ale rozwija się kult ks. Jerzego. Jego nauczanie i postawa jest chętnie podejmowana jako wzorzec dla młodszych i starszych pokoleń. Świadectwo błogosławionego męczennika może dzisiaj być przyczynkiem do odnowy środowisk rodzinnych i parafialnych oraz ich głębszego osadzenia w dynamice słuchania słowa Bożego i w korzystaniu z sakramentów. Kult ks. Jerzego jest szansą na budowanie wspólnoty w szerokim wymiarze Ojczyzny. Ważnym elementem jest Sanktuarium na Żoliborzu, które jest żywą przestrzenią, przyciągającą ludzi ze wszystkich stron świata. Aktualność przesłania ks. Popiełuszki łączy się z wielkim zapotrzebowaniem na atrakcyjne postawy chrześcijańskie. Jest to szansa dla współczesnego duszpasterstwa, którego celem jest prowadzenie ludzi do osobistej relacji z Chrystusem i stawania się Jego autentycznym naśladowcą.