Зміст правового механізму забезпечення соціальної безпеки держави - V. D. Belousov (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена з’ясуванню сутнісного змісту правового механізму забезпечення соціальної безпеки сучасної України. Встановлюється, що правовим механізмом забезпечення соціальної безпеки держави є узгоджений з принципами права комплекс елементів, передбачених чинним законодавством форм, способів і засобів забезпечення соціальної безпеки, а також процесів (відносин), в яких суб’єкти забезпечення соціальної безпеки держави планують, створюють, охороняють, захищають і відновлюють умови, за яких в державі усуваються соціальні ризики, а ті, які не підлягають усуненню – компенсуються. Автором обґрунтовується, що цей правовий механізм характеризується рядом особливих характеристик. По-перше, цей правовий механізм має очевидний системно-організаційний характер і ґрунтується на загальній політиці держави в соціальній та суміжних сфері. По-друге, розглядуваний механізм створений та діє за принципом поєднання дії загальних норм соціального законодавства і спеціальних норм адміністративного законодавства. По-третє, для цього механізму характерним є те, що він враховує специфіку реальних і потенційних соціальних ризиків та викликів для соціальної безпеки держави, поширюючи свою дію на все населення держави. По-четверте, передбачає дію системи суб’єктів забезпечення соціальної безпеки держави. У статті наголошується на тому, що правовий механізм забезпечення соціальної безпеки держави є системою елементів, до складу якої належать, по-перше, принципи забезпечення соціальної безпеки держави. По-друге, важливим компонентом цього механізму є норми чинного законодавства, які регулюють різні аспекти забезпечення соціальної безпеки держави. По-третє, складовим елементом цього механізму є суб’єкти забезпечення соціальної безпеки. У висновках до статті узагальнюються результати проведеного наукового дослідження.