مکانیسم های فیزیولوژی تولید مثلی در ماهیان استخوانی - طاهره باقری (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
تولید مثل شامل فرایندهای تنظیم‌شده هورمونی است، مانند رشد و بلوغ اندام‌های جنسی و سلول‌های زایشی، تولید سلول‌های زایشی عملکردی (تخمک‌ها و اسپرم‌ها) که بتوانند در لقاح شرکت کنند برای بقای یک گونه رویداد مهمی هستند. بنابراین، بافت‌های تولیدمثلی بایستی در طی نمو جنینی تولید شوند، و رشد و بلوغ سلول‌های زایشی بایستی پس از بلوغ جنسی موجود عمل کند. ماهیان ممکن است راهبرد‌های تولیدمثلی زیادی را بکارگیری کنند که عبارتند از: زنده‌زایی (لقاح داخلی، جنین درون بدن مادر نمو می‌یابد و توسط مادر مواد مغذی جهت رشد جنین فراهم می‌گردد)، زنده تخم‌گذار (لقاح داخلی، مادر تخم‌های زرده دار می‌گذارد که این تخم‌ها تا زمان تخم-گشایی درون لوله تخم‌بر می‌‌مانند)، و تخم‌گذار (لقاح خارجی، جنین خارج از بدن مادر نمو می‌یابد. در مقاله حاضر انواع مکانیسم های مختلف تولید مثلی ماهیان استخوانی از جمله فعال‌سازی محور مغز-هیپوفیز-اندام جنسی در طی بلوغ، هورمون‌های آزاد‌کننده گنادوتروپین-ها، غده هیپوفیز، گنادوتروپین‌ها، استروئیدهای‌جنسی، فرایند اسپرم‌سازی، فرایند نمو تخمک، رشد اووسیت، فرایند زرده‌سازی و بلوغ اووسیت و تخمک سازی.