Paralel, Eşdeğer ve Konjenerik Ölçmelerde Güvenirlik Katsayılarının Karşılaştırılması - Halil YURDUGÜL (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Son zamanlarda çoklu derecelenmiş testlerde kullanılan güvenirlik katsayıları üzerine ve özellikle Cronbach’ın α katsayısının yanlılığına yönelik çalışmalar yoğunluk kazanmıştır. Birleşik testlerde yer alan maddelerin paralel, eşdeğer ya da konjenerik olması durumuna göre güvenirlik katsayıları farklı sonuçlara ulaşmaktadır. İkili derecelenmiş testlerde güvenirlik katsayısı olarak, maddelerin konjenerik ölçmeler olduğu durumlarda KR20, maddelerin eşdeğer ölçmeler olduğu durumlarda ise KR21 katsayıları kullanılmaktadır. Benzer şekilde çoklu derecelenmiş testlerde maddeler konjenerik ölçme ise McDonald’ın ω, eşdeğer ölçme ise Cronbach’ın α katsayısı önerilmektedir. Bu çalışmada; ölçme yapıları ve güvenirlik için temel kavramlar ele alınmış ve değişik ölçme kümelerinde Cronbach’ın α, Armor’un θ, Heise ve Bohrnstedt’ın Ω, Revelle’nin β ve McDonald’ın ω güvenirlik katsayıları karşılaştırılmıştır.