O rękopisie utworu „Polowanie” czyli „Heca albo polowanie na zająca...” ze zbiorów Księży Misjonarzy w Wilnie - Alicja Dacewicz (Muzyka)
Komunikat dotyczy dwóch woluminów rękopiśmiennych znajdujących się obecnie w Dziale muzycznym Litewskiej Państwowej Biblioteki im. Martinasa Mażwidasa [Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos skyrius] pod sygnaturą Mkrn-11. Badaczki z Litwy Laima Budzinauskienė i Agnė Januškaitė nazwały rękopisy ,,Wileńską Księgą Seminaryjną”. Autorka komunikatu dochodzi do wniosku, że wileńskie muzyczne woluminy rękopiśmienne powstały w 1828 r. u Księży Misjonarzy św. Wincentego á Paulo na Górze Zbawiciela w Wilnie i do zamknięcia Domu Misjonarzy w Wilnie w 1844 r. były własnością seminarium internum Księży Misjonarzy św. Wincentego á Paulo na Górze Zbawiciela w Wilnie. Dopiero po 1844 r. muzykalia trafiły do Biblioteki Wileńskiego Rzymsko-Katolickiego Seminarium Diecezjalnego, znajdującego się przy kościele pokarmelitańskim św. Jerzego, gdzie przetrwały do naszych czasów. Umieszczona w zbiorze utworów religijnych kompozycja Polowanie jest zdekompletowanym egzemplarzem opery Heca albo polowanie na zająca. Anonimowa krotochwila myśliwska w jednym akcie.