Przemiany misji i funkcji uniwersytetu - Anna Krajewska (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Przedmiotem analiz w tym opracowaniu są przemiany misji i funkcji uniwersytetu będące skutkiem zmieniających się warunków politycznych, społecznych, ekonomicznych i kulturowych w kolejnych stuleciach. W związku z tym dokonano charakterystyki rozwoju i misji uniwersytetu w średniowieczu i wskazano przemiany tej instytucji w XIV – XVI wieku, kiedy ukształtowały się główne jego typy: niemiecki, brytyjski i amerykański, jak również przemiany misji tej instytucji w okresie międzywojennym. Ponadto obszarem zainteresowań są uwarunkowania polityczne, społeczne i ekonomiczne, które spowodowały rozwój i przemiany misji uniwersytetu na przełomie XX i XXI wieku.