Gömülü ve sürmüş yirmi yaş dişlerinde bifid mandibular kanal prevalansının dental volumetrik tomografi ile karşılaştırılması - Şuayip Burak Duman; Numan Dedeoğlu; İsmail Gümüşsoy (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Çeşitli görüntüleme teknikleri ile yapılan çalışmalarda bifid mandibular kanal gibi mandibular kanalın değişik varyasyonları bildirilmiştir. Panoramik radyografi ile yapılan çalışmalarda bildirilen bifid mandibular kanal varyasyonu % 1’den fazla değildir. Bu çalışmanın amacı konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) kullanılarak bifid mandibular kanal insidansını belirlemektir.Gereç ve Yöntemler: 204 yarım çenede KIBT görüntüleri kullanılarak retrospektif olarak bifid mandibular kanal varlığı değerlendirildi. Bulgular: Değerlendirilen 204 yarım çenenin 87 (% 39.2)’sinde bifid mandibular kanal görüldü.Sonuç: Panoramik radyografi kullanılarak yapılmış olan çalışmalara nazaran KIBT ile yapılan bu çalışmada çok daha yüksek bifid mandibular kanal insidansı bulunmuştur.ANAHTAR KELİMELER