Ekoturizm Aktivitelerinde Bitki Yoğunluklu Manzaranın İleri Yaştaki İnsanların Güvenlik Hissine Etkisi - Esra Özhancı; Hasan Yılmaz; Sena Nur Angın (Research in Agricultural Sciences)
Günümüzde doğa temelli ekoturizm aktiviteleri oldukça önem kazanmaya başlamıştır. Alan tercihleri arasında kendini güvende hissetme algısı oldukça önemlidir. Yapılan çalışmalarda ileri yaş grubundaki alan kullanıcıları için güvenlik hissinin mekân tercihlerini doğrudan etkilediği bilinmektedir. Bundan dolayı peyzaj planlama açısından doğal alanlarda değişik ekoturizm aktivite öneri çalışmalarında güvenlik algı analizlerine ihtiyaç vardır. Bu çalışmada; turizm köyü olarak ilan edilen Kalınçam köyünde ileri yaşlıların kullanabileceği doğal trekking ve foto safari yollarının güvenlik algı analizlerine yer verilmiştir. Alana ait 7 fotoğraf kullanılarak, doğal alanların ileri yaşlılar için korku/kaygı durumları incelenmiştir. Fotoğrafların görsel etkinlik derecesinin belirlenmesi için uzman değerlendirilmesi yapılmıştır. Daha sonra 55 yaş üstü sanal ortamda 100 kişiye görsel kalite analiz yöntemiyle anket uygulanmıştır. Özellikle manzara güzelliği ile güvende hissetme arasındaki ilişki düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda yapılan Pearson Korelasyon testi sonuçlarına göre; görüntülerin büyük bölümünde (G1, G3, G4, G5, G6, G7) korku/kaygı durumu ve bitki ağırlıklı doğal peyzaj görünümü arasında istatistiki olarak pozitif bir ilişki olduğu, G2 görüntüsünde ise önemli bir ilişki olduğu (p