Oral bifosfonat tedavisi görmüş olan bir hastanın dental implant destekli protez ile rehabilitasyonu: Olgu sunumu - Nuray Yılmaz Altıntaş; Emre Balaban; Mehmet Uğur; Subutay Han Altıntaş (Selcuk Dental Journal)
Bifosfonatlar kemik metabolizmasında osteoklastik inhibitör etkileri nedeniyle birçok kemik ile ilgili hastalıkta yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda intravenöz (İV) ve oral yolla alınan bifosfonatların, ciddi bir yan etkisi olan bifosfonata bağlı çenelerde görülen osteonekroz (BRONJ) hakkında bir çok vaka rapor edilmiştir. BRONJ oluşturma riski yüksek olması nedeniyle İV bifosfonat kullanımı, dental implant uygulamalarında kesin kontraendikasyon olduğu bildirilmiştir. Ancak oral bifosfonat kullanan hastalarda dental implant yapılması ile ilgili öneriler sınırlı verilere dayanmaktadır. Bu olgu raporunda, osteoporoz nedeniyle 3 yıl bifosfonat tedavisi görmüş olan hastanın dental implant destekli protez ile rehabilitasyonu sunulmuştur.