SAĞLIK HİZMETLERİNDE EKONOMİK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - Faruk Yılmaz; Özgür Aslan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Günümüzde sağlık harcamaları pek çok sebebebağlı olarak hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Bu artışın arkasında yatantemel nedenlerin başında teknolojik gelişmeler, hizmet kalitesindekiiyileşmeler ve doğumda beklenen yaşam yılının artması gelmektedir. Bu durumsağlık alanında kullanılacak sınırlı kaynakların tahsisinin büyük önem arzetmesine yol açmaktadır. Sağlık sektöründeki plan/proje ve uygulamalara ilişkinolarak kullanılabilecek ekonomik değerlendirme teknikleri önceliklerin neolacağı ve fırsat maliyetlerinin görülebilmesi açısından önemli bilgilersunmaktadır. Buna karşın, her bir ekonomik değerlendirme tekniğininüstünlükleri yanında zayıf yönleri de bulunmaktadır. Bu çalışma çerçevesindesağlık hizmetlerinde uygulanan ekonomik değerlendirme teknikleri tanıtılmaklabirlikte, bu tekniklerin üstün ve zayıf yönleri konusunda değerlendirmeleryapılmıştır.