MUĞLA YÖRESİPEŞKİRLERİNDEN ÖRNEKLER - Gülizar Altun (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu makale, Muğla ve yöresinde bulunan el işlemeleri alanında yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda hazırlanmıştır. Makale; Giriş, Peşkirin Tanımıve Kullanım Alanı, Muğla Yöresi Peşkirlerinden Örnekler, Değerlendirme ve Sonuç, Kaynakça ve Fotoğraflar alt başlıklardan oluşmaktadır. Makalenin amacı; yöreye ait bir grup peşkirin işleme özellikleri açısından tanıtılmasınısağlamak, Türk İşleme SanatıTarihi içindeki yerini ve önemini belirtmektir. Araştırmada kullanılan metod; saha çalışma sırasında, gözlemlere ve karşılıklıgörüşmelere dayalıtarama modelinin uygulanmasıile yapılmıştır. Ürünlerin gözlenebilir özellikleri ve kaynak kişilerden elde edilen bilgiler, hazırlanan gözlem fişlerine kaydedilmiştir. Veriler bulgulara dönüştürülerek sonuca gidilmiştir. Ayrıca, ürünlerin fotoğraflarıçekilerek görsel yolla belgelendirilmesi sağlanmıştır. Bu makalede yörede ulaşılan peşkirlere ait verilerden çıkan sonuçlar, temsil eden sınırlısayıda örnekle de olsa ortaya konmaya çalışılmıştır.