HEMŞİRELİK ROLLERİ VE ÖZERKLİK - Seçil Taylan; Sultan Alan; Selim Kadıoğlu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi)

(untitled)
Modern hemşirelik; bilimsel bilgi içeriğine, mesleğe özgü kurallara,mesleki etik değerlere ve mesleki özerkliğe sahiptir. Hemşirelik bağlamında yürütülen mesleki etkinlikler, karar alma derecesine göre;hemşirenin kendi kararı ile ya da özerk olarak, hekim istemine göreve diğer sağlık profesyonelleri ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilenroller şeklinde üçe ayırarak incelenebilir. Hemşirelik etkinliklerini sınıflandırmada benimsenen bir diğer yaklaşım ise rolleri yapılan işlere-işlevlere göre belirlemektir. Literatür araştırması sonucunda, yapılan işlere-işlevlere göre 13 hemşirelik rolü olduğu belirlenmiş ve bunların her birinde hemşirenin bağımsız olma durumu irdelenmiştir.Böylelikle genelde iki yaklaşımın bir biçimde bütünleştirilmesi, özelde ise hemşirelik açısından kritik önem taşıyan özerkliğin hangi roldene ölçüde gerçekleştiğinin saptanması amaçlanmıştır