Bürokrasinin Siyaset Karşısında Güç Kaybetmesine Yönelik Gelişmeler - The Developments That Cause Bureaucracy To Lose Power Against Politics - Mustafa Lamba (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, genellikle olumsuz özellikleri ile ön plana çıkan bürokrasinin, son yıllarda siyaset kurumları karşısında güç kaybetmesine yol açan gelişmelerin literatür üzerinden incelenmesi amaçlanmaktadır. Bürokrasinin siyaset karşısında, yasal, materyal, stratejik örgütsel ve siyasal eylem kaynakları bulunmaktadır. Son yıllarda kamu yönetimi, bilgi teknolojileri ve demokrasi gibi alanlarda bürokrasinin siyaset üzerindeki etkilerini azaltıcı yönde bazı gelişmeler yaşanmaktadır. Bu kapsamda, stratejik yönetim, performans yönetimi ve denetimi, sonuç odaklı yönetim, esnek istihdam, rekabet edebilirlik, hesap verebilirlik, alternatif bürokrasiler oluşturma, adem-i merkeziyetçilik, hizmet kalitesinin arttırılması, e-devlet, bütçeleme ve planlama süreçlerin basitleştirilmesi, performans bütçe sistemleri ile bilgi teknolojilerinin sağladığı avantajlar bürokrasinin siyaset karşısındaki güç kaynaklarını zayıflatmaktadır. Diğer taraftan, siyaset ve yönetim ayrımı bakımından da bu gelişmelerin olumlu katkısının olduğu düşünülmektedir.