Міжнародна торгівля відходами: екологія чи бізнес - Наталія Краснікова; Дмитро Кобиляк (Challenges and Issues of Modern Science)
Сучасний світ генерує величезну кількість різних відходів: побутових, будівельних, промислових, медичних тощо. Більш розвинені країни генерують більше відходів внаслідок економічної діяльності. Такі країни мають важливу потребу в утилізації відходів. Оскільки розвинені країни мають суворе екологічне законодавство, утилізація відходів є дорогою і стимулює потребу в їх видаленні з країни. Країни по всьому світу класифікують відходи за багатьма критеріями, одним із яких є їх шкідливість. Міжнародна торгівля відходами є специфічною і не вписується в основні норми торгівлі товарами та послугами. У статті розглядаються відмінні особливості торгівлі відходами: цілі міжнародної торгівлі та державного регулювання, визначення конкурентних переваг та інші. Торгівля відходами поділяється залежно від ступеня їх «корисності», тобто здатності використовувати їх як ресурс. Торгівля «корисними відходами» може здійснюватися через ринковий механізм. Ціна таких відходів включає вартість утилізації непотрібних залишків. Торгівля небезпечними відходами не ефективно регулюється ринковим механізмом і генерує низьку ціну. Торгівля небезпечними відходами становить особливу небезпеку для глобального довкілля. Небезпечні відходи накопичуються в бідних країнах із низькими екологічними стандартами. Країни світу, досягаючи вищого рівня розвитку, припиняють імпорт небезпечних відходів і загострюють проблему видалення небезпечних відходів. Торгівля відходами вимагає формування загальної системи регулювання та контролю за використанням екологічно чистих і безпечних методів. За відсутності системи в світі формуватимуться неконтрольовані центри забруднення, а країни, що імпортують небезпечні відходи, маніпулюватимуть багатими країнами.