تأثیر رژیم‏های مختلف آبیاری و مقادیر پتاسیم بر خصوصیات کیفی سیب زمینی در شرایط آب و هوایی مشهد - علی رضا سبحانی; حسن حمیدی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
به منظور بررسى اثرات رژیم‏های مختلف آبیاری و مصرف مقادیر مختلف پتاسیم بر عملکرد و برخى خصوصیات کیفى غده سیب زمینى رقم آئولا از سیستم آبیارى نشتى در مرکز تحقیقات کشاورزى و منابع طبیعی خراسان رضوی (مشهد) در سال زراعی 1388 استفاده شد. در این آزمایش از طرح آمارى کرت‏هاى خرد شده در قالب بلوک‏هاى کامل تصادفى با سه تکرار استفاده شد. تیمار رژیم‏های آبیاری شامل آبیارى پس از 70 ، 100 و 130 میلى‏متر تبخیر از طشتک تبخیر کلاس A در کرت‏هاى اصلى و مقادیر 0، 5/62، 125، 5/187 و 250 کیلوگرم اکسید پتاسیم در هکتار در کرت‏هاى فرعى قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با کاهش میزان آبیاری، عملکرد و میزان نشاسته کاهش و درصد پروتئین غده افزایش یافت. در اثر کاهش میزان آبیاری اندازه غده‏ها نیز کوچک‏تر شد و رشد ثانویه افزایش یافت. سطوح بالاى پتاسیم باعث درشت‏تر شدن غده‏ها و کاهش درصد غده‏هاى غیربازارپسند شدند. مصرف 250 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاسیم باعث افزایش عملکرد، درصد نشاسته، فسفر و پتاسیم غده‏ها به ترتیب به میزان 51/31، 26/14، 78/2 و 85/3 درصد گردید. بیشترین میزان نشاسته غده (57 درصد) در شرایط آبیارى پس از 70 میلى‏متر تبخیر و مصرف 250 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاسیم و بالاترین میزان پروتئین غده (83/15 درصد) در شرایط آبیارى پس از 100 میلى‏متر تبخیر و مصرف 5/187 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاسیم حاصل شد.