YENİ MUHAFAZAKAR GENÇLİĞİN TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI - İrem Tükel Paker (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Öz: Bu çalışma, muhafazakarlık kavramının toplumsal değişim sürecinde değişerek literatürdeki adıyla “yeni muhafazakar” ideolojiye nasıl dönüştüğünü, bu değişimin toplumsal yaşamdaki yansımalarını, günümüz tüketim dünyanının değerleriyle ve üniversite gençlerinin bakış açılarından ele almaktadır. Çalışmada, İzmir’deki üniversite gençliğinin, söz konusu değişimle ilgili gündelik yaşamlarına dair bulgular tespit edilmeye çalışılarak, yeni muhafazakar ideolojinin yeni teknolojiyle ve özellikle de tüketim kültürüyle bütünleşmiş olduğu iddası öne sürülmektedir. Küreselleşen dünyada yaşanan toplumsal değişimi en yoğun ve hızlı yaşayanlar üniversite gençleridir. Yeni muhafazakar ideolojinin kendine has bir kültür oluşturduğu ve bu kültürün üniversite öğrencilerinin gündelik yaşam pratiklerinde ve tüketim alışkanlıklarında kendini gösterdiği ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma gençliğin Türkiye’deki görünümünü, tüm dünyada son yıllarda yaygın olan yeni muhafazakarlık çerçevesinde, tüketim dünyasının gözünden açıklamak üzere gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, İzmir’deki vakıf ve devlet ünversitelerinden öğrenci birliği temsilcilerinden oluşan 68 kişi ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen cevaplar ışığında tüketim alışkanlıklarına dair genel bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: yeni muhafazakarlık, gençlik kültürü, tüketim kültürü Jel Kodları: M0, M3, M5