تاثیر مقادیر و منابع گوگرد بر رشد و برخی خواص کیفی میوه سیب رقم زرد - عزیز مجیدی (مدیریت خاک و تولید پایدار)
گوگرد، عنصری پرمصرف و ضروری بوده که بر رشد گیاه، کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی موثر است. این تحقیق ، با هدف بررسی اثر مقادیر و منابع گوگرد بر رشد و کیفیت میوه سیب رقم زرد در استان آذربایجان غربی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به مدت چهار سال زراعی (86-1382) انجام گرفت. هر درخت با دو منبع گوگرد (آلی و معدنی) در سه سطح صفر، دو و چهار کیلوگرم مورد تغذیه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تاثیر سطوح گوگرد بر pH خاک و قابلیت استفاده عناصر فسفر، آهن و روی در خاک معنی دار بود. کمترین pH و بیشترین قابلیت استفاده فسفر، روی و آهن با مصرف چهار کیلوگرم گوگرد بدست آمد. نتایج تجزیه برگ مشخص کرد که رابطه بین سطوح گوگرد و غلظت عناصر غذائی به جز کلسیم و منیزیم، معنی‏دار بود. تغذیه گوگرد، غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، منگنز، روی و مس را در برگ نسبت به شاهد افزایش داد. گوگرد مصرفی تاثیری بر سفتی بافت میوه نداشت. با این وجود بالاترین وزن، درصد مواد جامد محلول و اسیدیته کل میوه در تیمار مصرف چهار کیلوگرم گوگرد از منبع آلی حاصل شد. مقدار کلروفیل بطور معنی داری با سطوح گوگرد افزایش یافت. بیشترین میزان کلروفیل در تیمار دو کیلوگرم گوگرد از منبع آلی بدست آمد. نتایج این تحقیق پیشنهاد می‏کند که گوگرد به عنوان یک عنصر غذائی کلیدی، نقش مهمی در تعادل تغذیه ای، بهبود کمیت و کیفیت سیب در خاک های آهکی دارد.