Yazılı Metin Oluşturmada Devrik Tümcenin İşlevi Üzerine Bir Gözlem - Şükriye Ruhi (Dilbilim Araştırmaları Dergisi)
Tümcelerde sözcük diziminin melin içinde söylem konusunu oluşturmak ve konu sürekliliğini sağlamak amacıyla kullanıldığı çeşitli dillerde yapılan incelemelerde ortaya konmuştur (Grimes 1975; Van Dijk ve Kintsch 1983). Bu yazı çerçevesinde, Türkçe'de devrik tümce yapısının yazılı metinlerde böyle bir işlevi yüklenebileceği ve metinlerin büyük ölçekli anlam yapısını bölmeleyebileceği konusu tartışmaya açılacaktır. Bu incelemenin ana verisini bir grup üniversite birinci sınıf öğrencisinin yazdığı metinler oluşturmaktadır. Bu metinler bir öykünün yeniden anlatımı tarzındadır. Tartışmanın odağı bu metinlerdeki örneklere bağlı kalmakla birlikte, yeri geldikçe çeşitli kaynaklarda rastlanan devrik tümce örneklerine de başvurulacaktır.