İslâm Tarihi Boyunca Görülen Salgın Hastalıklar ve Alınan Önlemler - Hüseyin Elmhemıt (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Tarih boyunca, İslâm dünyası çok sayıda salgına maruz kaldı. Tarih kitaplarında hakkında en çok haber bulunan ve en çok araştırılanlardan birisi “Amvâs” vebasıydı. İslâm tarihindeki ilk salgın olarak bilinen bu hadiseden dolayı çok sayıda sahâbî hayatını kaybetti. Amvâs’la başlayan hastalıklar tarihi süreçte yer yer kendisini gösterdi. Hatta Emevî Devleti’nin yıkılmasının nedenlerinden birisi de maruz kalınan veba sayının artmasıdır. Abbâsî dönemine gelince, salgın hastalıklar büyük ölçüde azalsa da kısmen etkili oldu. Hastalıklar insan hayatının bir parçası olduğundan Hz. Peygamber, hadislerde sıkça salgın hastalıklardan söz etmiş, Müslümanlara bazı önemli talimatlar vermiştir. Tavsiyeleri ciddiye alan Müslümanlar, bunun yanında maddi ve manevi başka önlemler de aldılar. Bu salgının sayısının bir sonucu olarak, Müslüman âlimler bunu ciddiye alıp, salgın hakkında çok sayıda kitap yazdılar. Ayrıca salgın sırasında veya öncesinde takip etmemiz gereken bazı önerilerde bulundular. İşte bu makaleyle İslâm tarihinde maruz kalınan vebâlar, burada vefat eden insanlar ve alınan tedbir hakkında yeterli bilgi verilmeye çalışılacaktır.Throughout history, the Islamic world has been exposed to a large number of epidemics. One of the most prominent and researched in history books was the plague of Emawas. This epidemic is known as the first epidemic in Islam, and a large number of the Companions were killed in it. The Umayyad state was exposed to a large number of plagues, one of the reasons for its collapse. In the Abbasid state, the epidemics have abated greatly. Our Prophet spoke of epidemics frequently in hadiths, and gave some important instructions to Muslims. Also, Muslims recorded a number of other measures, material and moral. As a result of the large number of this epidemic, Muslim scholars took it seriously. They wrote a large number of books on the epidemic. They also gave a large number of recommendations that we should follow during or before epidemics