Ovlaštenik pomorskog privilegija je član posade, a ne poslodavac - Vesna Skorupan Wolff (Poredbeno Pomorsko Pravo)
Pomorskim privilegijem koji postoji na onom brodu, u odnosu na koji je nastala tražbina, osigurane su i tražbine po osnovi doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje zapovjednika broda i drugih članova posade. Ovlaštenik pomorskog privilegija nije poslodavac ili osoba koja umjesto njega isplaćuje osiguraniku plaću, nego su to zapovjednik broda i drugi članovi posade broda. Republika Hrvatska kao vjerovnica, jednako kao i ovrhovoditelj, spada u kategoriju ostalih vjerovnika iz čl. 912. st. 1. t. 4. PZ-a, što znači da njezina tražbina nije osigurana pomorskim privilegijem. Trenutak kada se počinje računati jednogodišnji rok trajanja privilegija na brodu za privilegirane tražbine iz prvog razreda (plaće i socijalna davanja u korist članova posade broda) propisan je u čl. 247. PZ-a, a počinje teći od iskrcaja tražitelja s broda. Treba tumačiti kako je »tražitelj« član posade broda privilegirani vjerovnik. Nakon proteka jednogodišnjeg roka dolazi do apsolutnog prestanka privilegija, što znači da to založno pravo ne pripada više ni jednom subjektu. Dakle, tražbinu koja je s te osnove zaštićena pomorskim privilegijem može isticati samo član posade broda kao njezin ovlaštenik, i to u roku trajanja tako osigurane tražbine.