Sezaryen Sonrası Tensel Temas ve Emzirme - Elif Keten Edis (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Doğumdan sonraki ilk saatler, anne ve yenidoğan etkileşimini geliştiren tensel temas ve emzirmeninsağlanması açısından hassas bir süreçtir. Postpartum erken tensel temasın sağlanması annelik davranışının gelişmesini, emzirme başarısını ve yenidoğanın yaşama uyumunu kolaylaştırmaktadır. Tenseltemas ve emzirme yenidoğan açısından güven duygusunun gelişmesini sağlarken anneye doyum vemutluluk vermektedir. Ancak sezaryen sonrası yenidoğanın bakımı, annenin kendine gelmesi, rahatlığının sağlanması gibi nedenlerle anne ve bebeği ayırmak yaygın olarak yapılan bir uygulamadır. Diğertaraftan sezaryen sonrası yaşanan sorunlar annenin emzirme konusunda daha stresli hissetmesine veemzirme başarısının düşmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle sezaryen sonrası anne ve yenidoğanın tensel temasının sağlanması, emzirmenin desteklenmesi, anne ve yenidoğanın bir arada tutulmasıameliyat sonrası hemşirelik bakımının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu derlemede, sezaryensonrası tensel temas ve emzirmenin desteklenmesinin önemi konusunda bilgi verilmektedir.