YÜKSEKÖĞRETİMDE İLKE VE YÖNELİMLER NELER OLMALI? - Vicdan Altınok (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Üniversiteler, dünyadaki teknolojiyi öğrenmeye, özümsemeye, yenilemeye, hazır insan gücünün de yetiştirildiği, ülkemizin entellektüel zenginliğine kaynak olan kurumlardır. Üniversitelerin görevi, araştırma yapmak, bilim üretmek ve üst düzeyde eğitim sağlamak olarak ifade edilebilir. Bu anlamda ülkenin gereksinmesini karşılayacak, kaliteli insan gücünü yetiştirmek üniversiteden beklenenlerin başında gelmektedir. Üniversite sisteminin bel kemiğini, iyi yetişmiş, kaliteli öğretim elemanlarıoluşturur. Lisansüstü eğitimin bugünkü en önemli dar boğazıkalitedir. Üniversitelerin görevleri arasında yer alan araştırma ve buna bağlınitelikli yayın yapma, üst düzeyde eğitim-öğretim sunma, bunun içinde iyi yetişmişkaliteli öğretim elemanlarının atanmasında gerekli özenin gösterilmesi ve yeterli maddi ve manevi imkanların sağlanmasıgibi nedenlerle, üniversitelerdeki akademik personelin eğitici-öğretici ve araştırıcıolarak değerlendirilmesi ve nasıl bir değerlendirme modelinin olması, gerektiği üzerinde durulmuştur. Üniversitelerle Yükseköğretim kurulu arasındaki etkileşiminin önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Kısaca üniversitelerde kalitenin arttırılabilmesi için gereken ilke ve yönelimler ortaya konmaya çalışılmıştır.