Spremnost urbanog i ruralnog stanovništva za uključivanje u lanac snabdijevanja nedrvnim šumskim proizvodima na području Drvara - Dane Marčeta; Dejan Grahovac (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U radu je predstavljeno istraživanje kojem je bio cilj da se utvrdi na koji način urbano i ruralno stanovništvo percipira i koristi nedrvne šumske proizvode (NDŠP). Za primjer je odabrana opština Drvar, na čijem području je odabrano na bazi vrijednosnog suda i anketirano 60 stanovnika, 30 sa urbanog i 30 sa ruralnog područja. Pitanja su se ticala njihovog socio-ekonomskog statusa, poznavanja NDŠP, trenutnog stava prema sakupljanju i preradi i dr. Obrađeni su akti koji tretiraju oblast NDŠP metodom analize sadržaja. Rezultati su pokazali, između ostalog, da ruralno stanovništvo veći značaj daje šumi kao izvoru NDŠP od urbanog stanovništva i da je svega 6 ispitanika imalo bilo kakav oblik formalnog obrazovanja u vezi s poznavanjem NDŠP, te da većina onih koji se bave sakupljanjem to rade više u svrhu lične upotrebe nego komercijalno. Većina sakupljača sa ruralnog područja na sakupljanju provede 8–20 dan/god., a sa urbanog područja do 7 dan/god. Kada se govori o količini, većina sakupljača sakupi preko 50 kg/god. Kod sakupljača sa urbanog područja je značajan udio onih koji sakupe do 10 kg/god. Većina ispitanika sa urbanog područja smatra da će najveći problem oko sakupljanja NDŠP u budućnosti predstavljati klimatske promjene, dok ispitanici sa ruralnog područja smatraju da će najveći problem u budućnosti ipak biti smanjenje površine pod šumom. Dostupnost u prirodi i niski početni troškovi mogu podstaknuti pojavu malih preduzeća koja mogu biti važan faktor u razvoju ruralnih područja i smanjivanju siromaštva.