Toplumcu Gerçekçi Edebiyat: Kemal Tahir Romanlarından Toplumu Okumak - Öznur Yılmaz Altun (Skad)
Edebiyat, gerçekçi olsun ya da olmasın, toplumsal bir faaliyettir. Edebiyat, toplumun içinden doğar ve bizatihi toplumun içinde yaşar. Edebiyatın varoluş koşullarının kendisi sosyolojik bir ilginin odağıyken, bir olgu olarak edebiyat da aynı şekilde bu ilginin bir başka odağıdır. Bu çalışmada edebiyatın, sosyo-kültürel rolü üzerinden değil, aksine toplumsal ilişkilerin doğrudan bir yansıması olarak değerlendirilebileceği üzerinde durulmuştur. Bir edebiyat türü olarak roman ele alınırken, bir edebi akım olan toplumcu gerçekçiliğin sosyolojik olarak önemli bir veri kaynağı olduğu vurgulanmıştır. Toplumcu gerçekçi edebiyatın ortaya çıkışı ve Türkiye serüveni izlenirken, Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden olan Kemal Tahir merkezinde incelenmiştir. Kemal Tahir romanlarından Devlet Ana, Esir Şehrin İnsanları ve Yorgun Savaşçı bu çalışmada ele alınacak eserlerdir