مروری بر روش‌ها و فناوری‌های بهبود جذب و ثبات مواد رنگزای طبیعی بر روی الیاف پنبه - امین الدین حاجی (مطالعات در دنیای رنگ)
امروزه به دلیل نگرانی‌‌‌هایی که از لحاظ زیست‌محیطی و سلامتی مصرف‌کننده در خصوص استفاده از مواد رنگزای مصنوعی وجود دارد، تمایل زیادی به استفاده از مواد رنگزای طبیعی در رنگرزی منسوجات به ویژه الیاف طبیعی به وجود آمده است. بر خلاف الیاف پروتئینی، الیاف پنبه میل جذبی بسیار پایینی به مواد رنگزای طبیعی دارند و کالای رنگرزی شده نیز علاوه بر قدرت رنگی پایین، از ثبات کمی نیز برخوردار است. در این مقاله، تحقیقات مختلف انجام شده در زمینه بهبود رنگ‌پذیری الیاف پنبه به وسیله مواد رنگزای طبیعی مختلف مرور و دسته‌بندی شده است. روش‌های مختلفی شامل استفاده از دندانه‌‌های فلزی، آنزیم‌ها، دندانه‌‌های زیستی، ترکیبات آنیونی و کاتیونی، ترکیبات آمینی، امواج فرا‌‌صوت، پرتو گاما، فناوری پلاسما و پرتو فرابنفش و ریزموج مورد بررسی قرار گرفته و نتایج تحقیقات انجام شده در هر مورد گزارش شده است