Kleczyńscy – glosa do biografii w nawiązaniu do haseł w Encyklopedii Muzycznej PWM - Barbara Chmara-Żaczkiewicz (Muzyka)
Autorka komunikatu (która jest także autorką hasła o Janie Baptyście Kleczyńskim w Encyklopedii Muzycznej PWM) przedstawiła kilka nieznanych wcześniej informacji na temat biografii tego kompozytora i muzyka wiedeńskich kapel Breunerów i Braunów. Dzięki kwerendom w archiwach wiedeńskich ustaliła m.in. precyzyjne datowanie dotyczące jego przynależności do obu orkiestr, a w odnalezionych listach do Constantina Wurzbach, autora słownika biograficznego imperium austriackiego, znalazła zapisy mówiące, że przed wyjazdem do Włoch i Austrii muzyk pobierał nauki w Krakowie. Dotarła także do informacji na temat jego bratanków, lekarzu i melomanie Józefie oraz malarzu Franciszku.