AHLAKİ HAYAT VE ÖBÜR DÜNYA İNANCI - Murtaza Korlaelçi (Felsefe Dünyası)
Ahlâk bir çağda veya bir insan grubu tarafından kabul edilmiş ilkelerinin tümüdür. Kesin ve evrensel olarak geçerli muntazam davranış kurallarının tümüdür. Kant’a göre vazife ahlâkı, kategorik emperatiflere dayanan ahlâktır. Platon’a göre insanlık Tanrı’nın koyduğu yasalarla yönetilmelidir. Başka bir görüşe göre ahlâk, var olmak zorunda olan yaşayış biçimlerinin ilmidir. Dolayısıyla ahlâk zorunlu iyinin ilmidir. Etik ahlâk değil, ahlâkın felsefesidir.Hz. Muhammed’in ahlâkı Kur’an’dır. İnsanlığın kurtuluşu, Allah’ın koymuş olduğu yasaların insanlığa uygulanmasıyla gerçekleşebilir. İnsanlığın kurtuluşu İslâm’dadır. Her nefis ölümü tadacaktır. Ölüm öbür dünyaya bir doğuştur. “Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir. Ahiret yurdu ise Muttakiler için elbette daha hayırlıdır. Hâlâ aklınız başınıza gelmeyecek mi?” (Kur’an 6/32).