ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ФІНАНСУВАННЯ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ФОРМУЛЬНИЙ РОЗПОДІЛ - Оксана Писарчук (Економіка та суспільство)
Фінансування закладів вищої освіти (ЗВО) є однією з найгостріших проблем освітньої політики. Запровадження формульного підходу до розподілу державного фінансування, мало на меті створення стимулюючої системи, де більш ефективні заклади отримують більші обсяги фінансування. Особливу увагу приділено впливу кількості здобувачів освіти, які навчаються за державним замовленням на формування показників та обсяг фінансування, як складову, яка має найбільший ваговий вплив на результати формульного розподілу коштів. В дослідженні було застосовано інструментарій економіко-математичного моделювання, який дозволило виявити низький рівень стимулюючої функції діючого формульного розподілу коштів. Доведено необхідність удосконалення показників, методики їх формування, збалансування вагових коефіцієнтів, розробки механізмів адаптації фінансування до реальних потреб ринку праці та суспільства.