Artan Öğrenci Artan Kamu Harcaması Anlamına Gelir Mi? Türkiye’de Devlet Üniversiteleri Üzerine Bir Analiz - İsmail Sadık Yavuz; Murat Ali Dulupçu (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
İlk insandangünümüze kadar insanoğlu bilinmeyeni öğrenmeye çalışmıştır. Bilinmeyeniöğrenmek için ise üniversiteler tercih edilen ilk kaynaklardan birisi olmuştur.Zaman içerisinde üniversitelere artan talep, üniversite sayısının artması ve üniversitelerinhacimlerinin büyümesi ile sonuçlanmıştır. Bu durum ise üniversitelere aktarılanfinansmanın artması sonucunu doğurmuştur. Gerekli olan finansman kaynaklarınınuygulamada tek tiplik arz etmediği ve çeşitlendiği görülmüştür. Bu çalışmadaTürkiye’de devlet tarafından finanse edilen üniversitelerin harcamaları ileöğrenci sayıları arasındaki bir ilişkinin varlığı tespit edilmeye çalışmıştır.Bu amaçla 2006 öncesi kurulan 53 devlet üniversitesi incelemeye alınmıştır.Zaman dilimi olarak 2006-2016 yılları arası belirlenmiştir. Yıllık olarak önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrenci sayıları ve üniversiteharcamaları temel değişkenler olarak tanımlanmıştır. Analiz olarak sabitetkiler modelinden yararlanılarak panel veri analizi kullanılmıştır.Yapılananaliz sonucunda öğrenci sayıları ile harcamalar arasında pozitif yönlüdoğrusal ve güçlü bir ilişki tespit edilmiştir. Öğrenci sayılarının artmasınındolaylı etkileri sebebi ile devlet üniversitelerinde yapılan harcamalarınarttığı tezi öne sürülmüştür.