معرفی و کارایی برخی نشانگرهای pH طبیعی برای استفاده در بسته بندی های هوشمند مواد غذایی - بهناز بازرگانی گیلانی; زهرا ایزدپناهی; زهرا کفراشی; فاطمه سلیمی; فاطمه زارعی (علوم و فنون بسته بندی)
امروزه در بستهبندیهای مواد غذایی، استفاده از شناساگرهای pH که همزمان با فساد و تغییرات pH ماده غذایی تغییر رنگ میدهند، مورد توجه قرار گرفتهاند. برخی از محصولات گیاهی و پسماندهای آنها که حاوی ترکیبات حساس به pH هستند، میتوانند برای تولید        بستهبندیهای هوشمند، سالم و مقرون به صرفه در محصولات غذایی معرفی و مورد استفاده قرار بگیرند. در این مطالعه کارایی عصاره گل گاوزبان، پوست سیب قرمز، کلم قرمز، پوست تربچه قرمز، میوه زرشک، پوست ریشه چغندر قرمز، گل پنیرک، و پوست بادمجان سیاه در تغییرات pH مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تهیه عصارههای آبی- اتانولی آنها بهروش غوطهوری، پاسخ رنگی آنها در محدوده pH 3 تا 12، با استفاده از محلولهای اسید کلریدریک و هیدروکسید سدیم مورد ارزیابی قرار گرفت. تغییرات رنگی عصارهها  توسط طیفسنجی اشعه فرابنفش- مرئی در محدود طول موج 300 تا 800 نانومتر آنالیز گردید. بر طبق یافتههای به دست آمده عصارههای کلم قرمز و پوست تربچه قرمز طیف وسیعتری از تغییرات رنگی را در pHهای مختلف نسبت به سایرین از خود نشان دادند و عصارههای پوست ریشه چغندر قرمز، گل پنیرک، گل گاوزبان، پوست بادمجان سیاه، پوست سیب و میوه زرشک بهترتیب در ردههای بعدی قرار گرفتند. بر اساس نتایج بهدست آمده میتوان نتیجه گرفت که عصارههای کلم قرمز و پوست تربچه قرمز، نسبت به تغییرات pH حساسیت بیشتری دارند و این تغییرات را با دقت بالاتری نسبت به سایر عصارهها به نمایش میگذارند و میتوانند بهعنوان شناساگرهای pH طبیعی و مقرون به صرفه، در نمایش بهموقع فساد در بستهبندیهای هوشمند مواد غذایی، معرفی شوند.