COLECȚIA GENULUI CORNUS L. DIN CADRUL GRĂDINII BOTANICE NAȚIONALE (INSTITUT) ,,ALEXANDRU CIUBOTARU” A REPUBLICII MOLDOVA - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Colecția genului Cornus L. al Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru” a fost completată cu 5 specii și 28 taxoni noi alohtoni ornamentali. Taxonii cercetați (Cornus alba ‚Elegantisima’, Cornus alba ‚Aurea’, Cornus kousa ‚Samaritan’, Cornus florida ‚Cherokee Brave’) sunt reprezentanți ai cornului cu grad ridicat de decorativitate după habitus, coronament, coloritul lujerilor, frunzelor, fructelor, durata îndelungată a înfloririi, fructificării fiind criterii determinante în arta peisageră. Ei sunt rezistenți la secetă, ger, noxe, nu cer îngrijiri speciale, doar tăieri de formare și respectarea tehnologiei pe toată perioada de vegetație. Sunt utilizați în amenajările spațiilor verzi în prim plan în grupuri mici, în amestecuri la lizieră și garduri vii de diferite înălțimi. Cuvinte-cheie: Cornus L., taxoni, creștere, dezvoltare, particularități biologice, caractere specifice.