“Sabit Ortodontik Tedavinin ilk Üç Ayında Gözlenen Kilo Kaybı ve Beslenme Değişiklikleri” - Delal Dara Kılınç; Gülşilay Sayar (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Sabit ortodontik tedavinin ilk üç ayında beslenme, beslenme değişiklikleri ve kilo değişimini değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: Sabit ortodontik tedaviye ihtiyaç duyan 53 hasta (13 erkek, 41 kadın) seçildi. Benzer koşullara sahip 50 birey(14 erkek ve 36 kadın) kontrol olarak seçildi. Kontrol grubunda yaş ortalaması 17.44 ± 0.75, tedavi grubunda 17.67 ± 0.85 idi. Tedavi başlangıcında, braketleme sonrası 1. hafta ve 1., 2. ve 3. ay düzenli şekilde hastaların kilo değerleri kaydedildi. Aynı değerler kontrol grubu için de kaydedildi. Tedavi grubuna tedavinin ilk ayında diyet değişikliklerini kaydetmesi için bir anket uygulandı.Bulgular: Tekrarlanan Varyans Analizi sonuçlarına göre zaman bağımlı değişmeler istatistiksel olarak anlamlıydı (p: 0.015), ancak Zaman-Grup etkileşimi sonuçları istatistiksel olarak anlamlı değildi (p: 0.051). Başlangıç ​​değerleri ile 1. hafta ve 1. ay değerleri arasındaki zaman aralıklarına göre ağırlık değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı; diğer zaman aralıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Tedavi grubunun ortalama ağırlık değerlerinde, ortalama başlangıç ​​değerlerine göre istatistiksel olarak önemli bir düşüş vardı.