بررسی جا‌معه‌شناختی دلالت‌های معنایی کاربران پویش مجازی اعتراض به حجاب اجباری در یوتیوب - مریم مومنی (Islām va ̒ulūm-i ijtimā̒ī)
حجاب یک پدیده اجتماعی است که در بستری از تعاملات، کنش‌ها و واکنش‌های اجتماعی شکل می‌گیرد و از منظر فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و همچنین، مؤلفه‌های هویتی، مذهبی، معنوی، منزلتی و رفتاری قابل‌بررسی است. این پژوهش با هدف بررسی جامعه‌شناختی دلالت‌های معنایی کاربران پویش‌های مجازی اعتراض به حجاب اجباری انجام شده است. روش مورداستفاده تحلیل محتوای کیفی است. جامعه آماری تمام یادداشت‌های کاربران یوتیوب ذیل فیلم‌های مبارزه با حجاب اجباری است که دراین‌باره بیش از پنج هزار یادداشت وجود داشت. نمونه‌گیری تا اشباع نظری ادامه یافت و درنهایت، 500 یادداشت بررسی و تحلیل شد. از بین دلالت‌های مخالفین حجاب اجباری، مهم‌ترین معنایی که کاربران به اعتراض علیه حجاب اجباری می‌دادند، دلالت ضد نظام سیاسی و بعد از آن دلالت ضددینی بود؛ اما مهم‌ترین معنایی که موافقین حجاب اجباری برای آن صحه می‌گذاشتند، دلالت دینی بود. افزون‌براین، به استخراج راهبردها‌یی پرداخته شده است که دو طیف موافق و مخالف در تقابل با هم به کار برده بودند. مهم‌ترین راهبرد طیف موافق کشف حجاب، راهبرد پرخاشگری کلامی و مهم‌ترین راهبرد طیف مخالف کشف حجاب، راهبرد تأکید بر امر مقدس بود. افزون‌براین، گروه سوم موسوم به بی‌تفاوت‌ها بودند که مهم‌ترین راهبرد خود را تأکید بر دیگر مسائل پراهمیت‌تر گذاشته بودند.