ELEKTRONİK ÖĞRENMEDE ÖĞRENCİ İLGİ VE HEYECANININ ÖĞRENCİ TUTUMU VE AKADEMİK BAŞARI AÇISINDAN İNCELENMESİ - Mehmet Etlioglu; Mahmut Tekin (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
ÖZGünümüz eğitim sisteminde birçok program ve dersler elektronik ortamda sunulmaktadır. Kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesi hem geleneksel eğitimin hem de elektronik öğrenme için önemli bir konudur. Ancak elektronik öğrenmede, öğretmen ve öğrencinin fiziki bir ortamda bulunmaması ve teknoloji boyutu çeşitli sorunları da beraberinde getirmektedir. Bireysel başarını artırılmasında en önemli faktör öğrenci bireysel farklılıklarına uygun etkili öğrenme sistemlerinin oluşturulmasıdır. Öğrencinin duyuşsal özelliklerine uygun tasarlanan bir öğrenme ortamı kalıcı öğrenme ve başarıyı da beraberinde getirecektir. Bu çalışmanın amacı, elektronik öğrenmede öğrenci tutumu ile akademik başarı arasındaki ilişkide öğrenci ilgi ve heyecanının aracılık etkisini incelemektir. Çalışma en az bir dersi elektronik ortamda almış 756 önlisans, lisans ve lisansüstü öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında oluşturulmuş model yardımıyla, öğrencilerin e-öğrenmeye yönelik ilgi ve heyecanının öğrenci tutumu ve başarı arasındaki nedensel ve aracı ilişkileri ortaya konmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular, e-öğrenmeye yönelik ilgi ve heyecanı öğrenci tutumu ile akademik başarısı arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Duyuşsal Özellikler, Akademik Başarı, Elektronik ÖğrenmeJel Kodları: C91, I21, D83