Üniversite Öğrencilerinin Sosyo-Demografik Özelliklerine Göre Sosyal Görünüş Kaygısı: Bir Alan Araştırması Social Appearance Anxiety Of University Students According to Sosyo- Demographic Characteristics: A Field Study - Eda Telli; Zafer Ünal (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Sosyal görünüş kaygısı, bireylerin dış görünüşleriyle ilgili olarak yaşadığı duygusal ve davranışsal kaygılar olarak değerlendirilmesidir.. Bu çalışmada amaç, üniversite öğrencilerinin sosyo-demografik özelliklerine göre sosyal görünüş kaygısını incelenmesidir.Bu amaç doğrultusunda Kırklareli Üniversitesi Lüleburgaz Meslek Yüksekokulunda farklı bölümlerde öğrenim gören 200 üniversite öğrencisi araştırma kapsamına alınmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 22 version programı kullanılarak frekans analizi, faktör analizi, güvenirlilik analizi yapılmıştır. Bu kapsamda hipotezler oluşturulmuş ve Mann-Whitney U testi, Kruskal- Wallis H. testleri uygulanarak test edilmiştir.Sonuç olarak, araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin sosyal görünüş kaygısının öğrencilerin yaş, öğrenim gördükleri bölüm, sınıf düzeylerine göre farklılık gösterdiği bulunmuştur.