نگاهی نقادانه به کتاب «السرد فی الروایة المعاصرة (الرجل الذی فقد ظلّه)» (راویت‌گری در رمان معاصر مردی که سایه‌اش را گم کرد) - علیرضا شیخی (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
امروز موضوع بررسی آثار روایی از منظر شکل و ساختار به یکی از دغدغه‏های اصلی روایت‏‏‏‏شناسان و داستان‏پژوهان معاصر تبدیل شده است و در همین زمینه ‏‏کتاب‏ها و مقالات بسیاری به‏زیور طبع آراسته شده است. عبدالرحیم الکردی، یکی از نویسندگان برجستۀ معاصر مصری، در کتاب السرد فی الروایة المعاصرة تلاش وافری در زمینة تبیین نظریه‏های نقد داستان از دیدگاه فرمالیست‏های روسی و ساختارگرایان فرانسوی و سبک‏‏‏شناسان مدرن دنیای غرب داشته است. وی در این کتاب با ریزبینی و تسلط خاص نظریات ناقدان معاصر غربی را تفسیر کرده و آن‏ها را به‏عنوان زیرساختی برای تحلیل و نقد عملی رمان الرجل الذی فقد ظلّه قرار داده است. ‏‏ازاین‏رو، جستار حاضر بر آن است تا با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی و بهره‏گیری از مبانی نظری مربوط به شاخص‏های مطلوب کتاب دانشگاهی به این پرسش اصلی تحقیق پاسخ دهد: کتاب السرد فی الروایة المعاصرة دارای چه نقاط قوت و ضعف شکلی و محتوایی است؟ برخی از نتایج این مطالعه نشان می‏هد اگرچه نویسنده مطالب مندرج در کتاب را گاه با اطناب فراوان تبیین کرده است، تلاش او بر این بوده است تا با بستری مبتنی‏بر نقد فرمالیست گفتمان روایی را فراهم آورد.