تجزیه زیستی پساب‌های حاوی مواد رنگزای صنعتی؛ کاربرد قارچ‌های پوسیدگی سفید تثبیت‌شده - فاطمه تابنده; مصطفی زحمتکش; کژال فرهمندی (مطالعات در دنیای رنگ)
قارچ‌های پوسیدگی سفید، ایزوآنزیم‌های گوناگونی از اکسیدازهای خارج سلولی ازجمله لیگنین پراکسیداز، منگنز پراکسیداز و لاکاز تولید می‌کند که توانایی تجزیه لیگنین را دارند. سیستم تجزیه‌کننده لیگنین قارچ‌های پوسیدگی سفید به علت خاصیت غیرویژه بودن آنزیم‌های پراکسیداز تولیدی، توانایی تجزیه طیف وسیعی از مواد سمی و سرطان‌زا از جمله مواد رنگزای صنعتی را دارا می‌باشند. مطالعات آزمایشگاهی در زمینه توانایی و فیزیولوژی سیستم لیگنولیتیک قارچ‌های پوسیدگی سفید، امکان استفاده از این قارچ‌ها برای تیمار پساب کارخانجات تولید و مصرف‌کننده مواد رنگزای صنعتی را ثابت نموده است. تثبیت این قارچ‌ها برای استفاده در راکتورهای زیستی به‌منظور تیمار پساب‌های رنگی با حجم‌های بالا ضروری می‌باشد. حامل‌های گوناگونی برای تثبیت این قارچ‌ها مورد آزمایش قرار گرفته‌اند. در این مقاله ضمن توجه به ویژگی‌های متابولیک و فیزیولوژیک قارچ‌های پوسیدگی سفید و سیستم لیگنولیتک آن‌ها، به نتایج پژوهش‌هایی اشاره می‌شود که تا‌کنون برای حذف پساب‌های رنگی با استفاده از این قارچ‌ها به صورت آزاد یا تثبیت‌شده انجام گرفته است و چشم انداز ادامه این پژوهش‌ها ارائه می‌گردد