TR72 BÖLGESİ DIŞ TİCARETİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ - Adem Doğan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
TR72 bölgesi Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini kapsamaktadır. Bölgenin sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi Türkiye ortalamasının altındadır. Bölgenin dış ticaretinde sürükleyici il Kayseri’dir. 2002-2012 arasında Kayseri’nin ihracatı 4,5, ithalatı ise, 3,8 kat artış göstermiştir.Sözkonusu dönemde Kayseri’nin dış ticareti sürekli açık vermiştir. Bölge illerinin ihracatlarında ilk sırayı Kayseri ve Yozgat’ta imalat sanayi, Sivas’ta ise madencilik ve taşocakçılığı almaktadır. 2012 yılı itibarıyla bölgede faaliyet gösteren ihracatçı firma sayısı 910, ithalatçı firma sayısı ise 791 adettir. Aynı yıl itibariyle Kayseri’den ülkemiz serbest bölgeleri dâhil 172, Sivas’tan 75, Yozgat’tan ise 30 farklı ülkeye ihracat yapılmıştır. Kayseri’nin en fazla ihraç ettiği ürün grubu mobilya ve başka yerde sınıflandırılmamış ürünler, Sivas’ın en fazla ihraç ettiği ürün grubu taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri, Yozgat’ın en fazla ihraç ettiği ürün grubu ise, metal eşya sanayi ürünleridir.