Elegia dla ruchów kontestacyjnych w obrazach Przepływającego Świata („ukiyo-e”) - Bartosz Zając (Kwartalnik Filmowy)
Tekst mówi o esteycznych powiązaniach japońskiego kina nowej fali z ikonografią przednowoczesnej Japonii, „obrazami przepływającego świata” (ukiyo-e), pornograficznymi drzeworytami (shunga) i teatrem kabuki. Związki między ukiyo-e i kinem nowej fali autor przedstawił na przykładzie jednego z najbardziej znaczących filmów dekady Buraikan (1970, reż. Masahiro Shinoda, scen. Shuji Terayama). Jego autorzy, opierając się na powinowactwach estetycznych i narracyjnych, odzyskali kulturową ciągłość, która wydawała się bezpowrotnie przerwana w wyniku drugiej wojny światowej i nacjonalistycznej polityki Japonii.