Beyşehir Konya Yer Adları ve Onomastik Bilimine Katkıları - Mustafa Arslan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Yer adları, bir bölgenin yaşayan en önemli varlıklarıdır. Bu adlar sayesinde bir bölgenin geçmişi hakkında birçok bilgi elde edebiliriz. Bunların günümüze kadar ulaşmasıtoplum tarafından genel bir kabul gördüğünün de göstergesidir. Adıolmayan bir yer boşluktan ibarettir. Biz Türkler bir yere ad verme konusunda oldukça kabiliyetli olmuşsuzdur. Beyşehir’deki yer adlarının zaman zaman neredeyse 50-60 metre ile ölçülebilecek kadar kısa mesafelerde değişmesi bunun en güzel kanıtıdır. Yer adları, yöre insanının hayata bakışaçısınıgösterir. İnsanların çevrelerine bakarken ne hissettiklerini ve bu bakışta nelere öncelik verdiğini en güzel bu adlar anlatır. Yer adlarısayesinde yöre insanının duygusal dünyasıda ortaya çıkar. Yer adlarının toplum tarafından genel bir kabul görmesi de o yörede yaşayan insanların dünyaya bakışaçılarınıgenel çerçeve içine alabilmemizi sağlamaktadır. Çalışmanın yapıldığıBeyşehir de yer adlarının zenginliği ile ön plana çıkmaktadır. Bu makalede bölgeden derlenen 2769 adet yer adıgenel özellikleri itibari ile sınıflandırılmışve yöre insanının yer adıvermede hangi kriterlere önem verdiği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.