Devletlerarası İkili İlişkilerde Azınlık Kimliği Etkisi: Batı Trakya Örneği - Gökhan Duman (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bireylerin gündelik hayatlarında verdikleri kararları etkileyen kimlik olgusu, toplumsal hayatın bir etkisi olarak bireylerin oluşumuna katkı verdiği grup kimliğini ortaya çıkarmaktadır. Benzerlikler üzerinden kurulan gruplar kendilerini diğer gruplardan ayırmak için farklıları kullanmakta ve bu farklılıkların ön plana çıkarılması durumu beraberinde hem gruplar arası rekabeti hem de kimliklerin zaman içerisinde değişime uğraması durumunu getirmektedir. Ortaya çıkan grup kimliklerinin toplumdaki yeri ve konumuna bağlı olarak kimi kimlikler egemen hale gelirken kimi kimlikler düşük konumda bulunurlar. Azınlık grupları ile bağdaştırılabilecek bu düşük konumda bulunan kimliklerin egemen gruplara göre farklı nitelikleri sebebiyle özel düzenlemelerle tanınması ve bu tanınma çerçevesinde korunması gerekebilmektedir. Dini ve etnik azınlık olarak ortaya çıkan bu düşük konumdaki grupların devletlerin hem iç hem dış politikalarına etkilerinin olup olmadığı uluslararası ilişkiler disiplini için bir sorunsaldır. Bu anlamda, bu çalışmanın Batı Trakya azınlık grubu üzerinden kimlik olgusunun azınlık grubu için etkisini ve azınlık kimliğinin Yunanistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilere olan etkisini incelemektir.