YEREL KAMUOYUNUN OLUŞUMUNDA YEREL BASININ ROLÜ -TRABZON ÖRNEĞİNDE BİR ARAŞTIRMA- - Onur Bekiroğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Uluslararasıve ulusal kamuoyunu oluşturan öğeler içerisinde yer almakla birlikte belirli bir yörede yaşayan insanlardan oluşan yerel kamuoyu, kapsamıve niteliği itibariyle daha lokal boyutlarda oluşmaktadır. Bu çerçeve içerisinde ortaya çıkan yerel kamuoyunun oluşumunda yine bulunulan yöre içerisinde faaliyet gösteren yerel basın organıolan yerel gazeteler işlevsel olarak belirmektedir. Bu bağlamda yerel kamuoyunun oluşumunda yerel basının rolünü değerlendirmek amacıyla Trabzon örneğinde kent merkezinde, alan araştırmasıyöntemi ile veri toplama tekniği olarak anket tekniği kullanılarak basit tesadüfi örneklemeyle 300 kişi üzerinde anket uygulamasıgerçekleştirilmiştir. Buna göre, deneklerin büyük bir çoğunluğu %92 yerel basınıhaber ve bilgi kaynağıolarak görmekte ve yine önemli bir kısmı %58.3 ortak bir kanaatin oluşmasında yerel gazeteleri “etkili” olarak değerlendirmektedirler.