TÜRK TARIMININ AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ KARŞISINDAKİ SEKTÖREL REKABET GÜCÜ - Orhan ÇOBAN; Ayşe Esra PEKER; Yeşim KUBAR (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Ulusal ve uluslararası piyasalarda yaşanan istikrarsızlıkların yanı sıra global krizlere bağlı olarak karşılaşılan sorunlar mikro ölçekte sektörlerin makro ölçekte ise ekonomilerin değişen piyasa koşullarına göre yeniden yapılandırılması gereğini ortaya çıkarmıştır. Diğer taraftan küreselleşme sürecine bağlı olarak ülke ekonomilerine yönelik rekabet gücünün ortaya konması önem kazanmıştır. Bu çalışmada Türk tarım sektörünün Avrupa Birliği ülkeleri karşısındaki rekabet gücü Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler indeksi yardımıyla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Analiz sonucunda, Türkiye’nin meyve-sebze, şeker-bal ve şeker hammaddesi ürün grupları ticareti yüksek rekabet gücüne sahipken canlı hayvan ürün grubunda ise oldukça düşük rekabet gücüne sahip olduğu tespit edilmiştir.