مروری انتقادی بر کتاب قواعد روش جامعه‌شناسی دورکیم - غلامرضا صدیق اورعی; مریم اسکافی نوغانی (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
در این مقاله، هدف این است که با بررسی دقیق گزاره‎های اصلی در کتاب قواعد روش جامعه‎شناسی، اثر امیل دورکیم، انتقاداتِ اصلی وارد بر آن بیان شود. محتوای این کتابِ مشهور، که یکی از کتب پایه در علم جامعه‎شناسی است، بیان‌گر این موضوع است که دورکیم تلاش کرده ‎است تا جامعه‎شناسی را علمی با موضوع و روش مستقل از علوم دیگر معرفی کند و نشان دهد که این علمْ تجربی است. دیدگاه‌های خود را در این زمینه در شش فصل در این کتاب بیان کرده ‎است. برخی از مطالب این کتاب در فصول مختلف هرچند برای اثباتِ مطلبی است که گفته شد، در ضمن آن مطالبی آمده است که می‎تواند به‌منزلۀ اقرارِ دورکیم علیه برداشتِ او شمرده ‎شود که در این مقاله به آن اشاره شده ‎است. هم‌چنین، در برخی موارد، دورکیم از الفاظ و کلماتی استفاده کرده‌ است که می‎تواند درک دیگران را از دیدگاه وی خدشه‎دار کند. در برخی موارد، دورکیم بین مفاهیم مغالطه کرده‎‌ است که این امر به نظریات او انتقاداتی را وارد‎ می‎کند و در برخی موارد نیز مفاهیم و معناها به‌خوبی واضح و روشن نشده‌اند.